Tudástár

Gázkazánok karbantartása
Gázkazánjaink biztonságos és megfelelő működése érdekében, rendszeres karbantartásra és ellenőrzésre van szükség. Pontosan ugyan olyan logika szerint, mint egy gépjárműnél. Ahhoz, hogy készülékünk évtizedekig tökéletesen működjenek elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer karbantartsuk azokat.
Mikor érdemes a gázkazán karbantartását elvégezni?
A legjobb időszak a fűtési szezon előtti időszak. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy közvetlenül a fűtési szezon előtt szeretné mindenki más is a gázkazán karbantartását elvégeztetni, ami miatt a szerelőink naptára megtelhet és nem tudunk rugalmasan igazodni a felhasználó számára is legmegfelelőbb időpontokhoz.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy ne várja meg az utolsó pillanatot és a nyár végével, az ősz beköszöntével gondoskodjon arról, hogy meglegyen az időpontja. Ne hagyja az utolsó pillanatra!
Miért kell karbantartani gázkazánjainkat?
Használat közben, koszolódnak, por lerakodások képződnek, kormos felületek megvastagodnak, víz oldalról vízkövesednek iszapolódnak. Ezek gátolják a hőátadás folyamatát, csökkentik a készülék hatásfokát, így növelik a gázszámlát.
Miből áll a gázkazánok karbantartása?
Portalanítás ecsettel, porszívóval.

Korom eltávolítása, mosással, kefével.

Nyomásviszonyok ellenőrzése. Tágulási tartály előnyomása

Tömítettség ellenőrzése, Gáz, Víz, Kémény.

Elöregedett tömítések cseréje.

Készülék ismételt üzembe helyezése
Mennyi ideig tart egy ilyen karbantartás?
Egy karbantartás nem tart tovább pár óránál, ezt szerencsére előre megtudjuk mondani. Nyilvánvalóan számít, hogy mennyire van leamortizálva a készülék, de 1 és 3 óra között biztosan meg tudjuk oldani a karbantartást.
Milyen hibajelenségekre figyeljen?
• fekete pernye hullik ki a készülékből

• korom szerű pernye jelenik meg

• sok zöldes-szürkés por van a készülék körül

• sűrűn kikapcsol, vagy villog a hibajelző gomb

• ha a megszokotthoz képes kevesebb meleg vizet ad a készülék

• lassabban fűt fel a szokottnál

• Megnövekedett a gázszámla
Tanácsok gázkészülékek használatához
Gázkészüléke karbantartását, vagy cseréjét mindig a fűtési szezonon kívüli időpontra próbálja meg időzíteni.

• Ha gázkészüléke működése során bármilyen rendellenességet észlel azonnal kapcsolja le, és forduljon szakemberhez.

• Működési rendellenességnek minősül a csöpögés, büdös szag, teljesítményváltozás, vagy a megszokottnál hangosabb üzem.

• A meghibásodás elhárítását sohasem halogassuk, mert az egyes hibák további költséges problémákat idézhetnek elő.

• Lakása hőmérsékletének 1 C-al történő emelése akár 5-8 %-al emelheti gázfogyasztását.

• Hibabejelentés előtt próbálja meg tisztázni készüléke típusát, a gördülékenyebb ügyintézés érdekében./köszönjük/

• Érdemes gondoskodni tartalék fűtésről, /pl:olajradiátor, cserépkályha/ hogy esetleges üzemzavar, vagy közüzemi szünet miatt ne hűljön ki lakása./Sokkal kevesebbet fogyaszt egy hősugárzó, mint egy szervíz éjszakai ügyeleti felára/

• Programozható szobatermosztát alkalmazásával energiát takarírhat meg, hiszen pontosan igényeihez igazíthatja gázkészüléke működését.

• Hőfokszabályzós radiátorszelep alkalmazásával minden szoba hőmérsékletét külön-külön szabályozhatja.

Kell-e kiviteli gáztervet készíttetni a gázkészülék cseréhez?
Amennyiben a gázkészülék cserére a vonatkozó 11/2013. (II.21) NGM rendeletben foglalt feltételek egyidejű fennállása megvalósul, abban az esetben lehetőség van egyszerűsített eljárás keretén belül elvégezni a meglévő gázfogasztó készülék cseréjét.

Minden más esetben a gázkészülék csere tervköteles.

Mi azaz egyszerűsített eljárással történő gázkészülék csere és milyen feltételekkel alkalmazható?
Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető ( 11/2012. (III.21.) NGM rendelet 4. bekezdés 6.§ )

a) az új készülék legfeljebb 36 kW hőterhelésű,

b) az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél,

c) a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával,

d) az új készülék besorolása:

a. megegyezik a meglévő készülék besorolásával, a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról, az égéstermék –elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik, vagy

b. ha az új készüléket a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe, vagy

c. EK típusvizsgálati tanúsítványa szerint a 2. melléklet 5.2.4.2.1.2. pontjának megfelelően alkalmas, nem a gázkészülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel történő szerelésre és az alkalmazott égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer gyártójának a 2. mellékletben megadott részletekre kiterjedő utasítása alapján szerelik, valamint a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

Ki végezheti el egyszerűsített eljárásban a gázfogyasztó készülék cseréjét?
Az egyszerűsített gázkészülék cserét kizárólag az illetékes földgázelosztó vagy telephelyi szolgáltató, pébégáz fogyasztó készülékek esetében a vezetékes PB-gáz szolgáltató minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított gázszerelő végezheti.

Az fentiek szerint feljogosított gázszerelőnek a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről, az e tevékenységek bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről, valamint az e tevékenységekre vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet (a továbbiakban: a gázszerelők nyilvántartásáról szóló NGM rendelet) 1. mellékletében foglalt táblázat A:6-A:8 mezője vagy A:9 és A:10 mezője szerinti tevékenység végzésére történő jogosultság mellett

a) a gázszerelők nyilvántartásáról szóló NGM rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat A:2 és A:3 mezője vagy

b) a gázszerelők nyilvántartásáról szóló NGM rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat A:4 és A:5 mezője

szerinti tevékenység végzésére is jogosultsággal kell rendelkeznie.

  • Bemutatótermünk: 1142 Budapest Erzsébet királyné útja 98/a.
  • Szervizvonal: +36 1 379 8407